Minősített Közművelődési Intézmény Cím 2021

„Minősített Közművelődési Intézmény Címet” nyert el a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán. A díjat a magyar kultúra napján, január 22-én, online vehette át a társaság ügyvezetője, Novák Irén Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól.

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. a művelődő közösség, rendezvény és tábor tevékenységek eredményes ellátása terén ért el kiemelkedő teljesítményt. – A Minősített Közművelődési Intézmény cím továbbra is arra ösztönöz majd bennünket, hogy felhívjuk a figyelmet a valóban értékesre, és segítsük annak létrejöttét – hangsúlyozta Novák Irén ügyvezető az online díjátadón. – Hisszük, hogy a kultúra minden időben megtalálja a helyét és a szerepét a mindennapjainkban, és jót tesz a lelkünknek. A díj három évre szól, és nagy elismerés, mert országosan csak kilencet oszt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma két auditor felterjesztése alapján.

Az elmúlt két évben a társaság dolgozói hosszas előkészítő munkát végeztek a sikeres pályázat érdekében, négy munkatársuk pedig közművelődési kiválósági modell képzésen is részt vett. Új gyakorlatokat hoztak létre a minőségirányítás kritériumainak megfelelő magas szintű szakmai munka végzéséhez. Új vállalatirányítási rendszereket vezettek be, folyamatosan vizsgálták, elemezték.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott, most látszik, hogy a kultúrának nem csupán szórakoztató, de léleknemesítő, gyógyító, a nehézségeken átsegítő szerepe is van az emberek életében. – Önök helyt álltak a nehéz időkben: a kimagasló szakmai munka mellett képesek voltak olyan hozzáadott értékeket is felmutatni szakterületükön, amelyek meghatározóak és jövőformáló erővel bírnak nemzeti kulturális életünk számára. Meggyőződésem, hogy az elismerés egyben a példamutatás felelősségével is jár. A jövő nemzedékei elé büszkén állíthatjuk az Önök áldozatos, teremtő, közösségformáló szakmai munkáját, amely most elismerésre méltónak találtatott – mondta a politikus a díj átadásakor.

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő munkát végeznek. Az elbírálás során figyelembe veszik a minőségfejlesztési alapelveket, a megfelelő önértékelést, az elért eredményeket és a hozzáértő menedzselést. A pályáztatás legfontosabb része pedig a helyszíni szemle, ahol ellenőrzik az önértékelési adatok megalapozottságát, a követelmények teljesítését.

Családbarát munkahely 2018, 2019, 2020

Családbarát munkahely címet nyert a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. 2018-ban elnyerte a „Családbarát munkahely” címet és az ezzel járó pályázati összeget, közepes vállalat kategóriában. A díjat Novák Katalin családügyi államtitkár adta át az Óbudai Egyetemen, Novák Irén ügyvezetőnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az elbírálás során figyelembe vette a már megtett intézkedéseket és a jövőbeni terveket is. Az MKK fontosnak tartja a támogató munkahelyi légkört, hiszen a rendezvényszervezők éppen akkor dolgoznak, amikor mások pihennek. Ezért a cég hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a munkakör lehetővé teszi, a munkavállalók rugalmas munkavégzésben akár otthonról is végezhessék feladataikat. Lehetővé teszi a rendezvényeken való részvételt, törekszik az esélyegyenlőség megteremtésére. Mivel a rendezvényszervező szakma az egyik legstresszesebb foglalkozás, ezért csapatépítő tréningek szervezését tervezik, valamint szeretnének a telephelyeken olyan gyermeksarkot kialakítani, ahol a dolgozók gyermekei játszhatnak és tanulhatnak, amíg a szülők munkájukat végzik. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a munkavállalók elégedettek és elkötelezettek legyenek, hatékonyabb legyen a munkavégzés, összességében pedig a cég versenyképességét erősítheti.

###

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft-ről:
A Miskolci Kulturális Központ a régió meghatározó kulturális intézménye; hívogató, befogadó házigazda, mind a közönség, mind a művészeti élet képviselői számára. Üzemelteti a Diósgyőri várat, a Lovagi Tornák Terét, a Művészetek Házát és a településrészek közösségi házait. Feladata azoknak a városi nagyrendezvényeknek, fesztiváloknak a szervezése, amelyek erősítik Miskolc hazai és nemzetközi ismertségét. Alaptevékenysége a gyermek és ifjúsági korosztály művelődési, szabadidős és kulturális programjának szervezése, a közösségépítés, a mozgásművészet, a civil szervezetek támogatása, az állami és városi ünnepek, konferenciák, előadások szervezése. Az intézmény támogatja a civil társadalom rendezvényeit, ezen belül is kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség biztosítására. Programjaival közéleti teret biztosít a város lakóinak. Egyedülállóan fogja össze a különböző művészeti ágakat: intézményeiben helyet ad komoly-, könnyű, és világzenei koncerteknek, táncnak, irodalomnak, színházi előadásoknak, filmnek és képzőművészetnek, tudományos-, és ismeretterjesztő előadásoknak. Ismert és elismert művészeti csoportjai: a Ködmön Formációs Táncegyüttes és a Miskolci Majorette Együttes.


„LÁTÓPONT” CÍMET KAPOTT A MISKOLCI KULTURÁLIS KÖZPONT

Az apród- és udvarhölgyképzőt, valamint a Társas-Játék Klubot is érdemesnek találta a Magyar Közösségépítők Értékközössége Egyesület arra, hogy felvegye a jó gyakorlatok közé. Így a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kiérdemelte a „Látópont” címet. A jövőben tanulmányutak szakmai állomásaként segítheti a Kárpát-medence közösségi életének fejlődését. A cím ünnepélyes átadására az egyesület következő közgyűlésén, várhatóan 2021 tavaszán kerül sor.

A látóutak szakmai gyakorlata több intézmény és szervezet munkájában is jelen van évek óta, mint olyan módszer, amelynek célja a helyi jó gyakorlatok, a közösségi kezdeményezések bemutatása és adaptálása. Ezeken az utakon többnyire döntéshozók (polgármesterek, képviselők), kulturális és közművelődési szakemberek, valamint civilek vesznek részt. A látóutak segítenek abban, hogy felismerjük: mikro- és makrokörnyezetünkben milyen sok természeti, tárgyi és szellemi érték vesz körül bennünket, és mennyi lelkes ember foglalkozik azzal, hogy ezeket a közösséggel együtt éltesse, fejlessze. Követhető mintát, vagy akár „csak” ihletet adhat a hiteles ember által bemutatott jó gyakorlat, közösségi kezdeményezés a résztvevők számára. A Magyar Közösségépítők Értékközössége Egyesület Kárpát-medencei szinten gyűjti össze ezen helyszíneknek a listáját. Ezeket a helyeket hívhatjuk Látópontoknak.

Az apród-, és udvarhölgyképző foglalkozássorozat egy közösséget szeretne létrehozni a Diósgyőri várhoz kapcsolódóan. Az apródjelöltek fokozatosan, innovatív módszerekkel sajátítják el az apródlét feladatait, mindazon szabályokat, lovagi erényeket és kötelezettségeket, amelyek nélkülözhetetlenek voltak a középkori udvari életben (udvari etikett, fegyverforgatás, címertan). A lánygyermekeket az úrhölgyi erények, teendők, a várkisasszonyi élet világába vezetik be (hímzés, vendégfogadás középkori szabályai). A foglalkozás próbál rámutatni egyetemes értékekre, melyek napjainkban is érvényesek, és ezt egy olyan közösségben, mely nem csupán egy vidám délutáni foglalkozás, hanem a Diósgyőri vár történelmi, kulturális, nemzeti hagyományaihoz kötődő közösség. A gyermekek ugyanis aktívan bekapcsolódnak majd a Diósgyőri vár történelmi játékaiba és olyan innovatív programokba, mint például a Diósgyőri vár titokzatos éjszakája sorozat.

A Társas-Játék Klub nevében nem elírás, hogy ketté van választva a társasjáték kifejezés. A társaság és a játék összehangolására jött létre. Célja, hogy a játék örömét társaságban éljék meg az emberek és a legkisebbektől a legnagyobbakig olyan elfoglaltságot adjon, ahol csapat- és közösségépítés, közösségi élet, barátságok jönnek létre és erősödnek meg. A programnak az Ady Endre Művelődési Ház ad otthont és két csoportban valósul meg, gyermekek és felnőttek számára is kínál szórakozási lehetőséget.